Lifestyle Lifestyle

our inspiration

Alfonsina Strada

In 1924 stond Alfonsina Strada tussen alle mannen aan de start van de Giro d’Italia. In deze tijd mochten vrouwen niet eens met blote knieën rondlopen, laat staan met een korte broek fietsen. Alfonsina liet zich door niets of niemand tegenhouden om op de fiets te stappen en is hierdoor de eerste en enige vrouw die ooit de Giro d’Italia heeft gereden.

Alfonsina was vanaf het eerste moment dat ze een fiets zag verkocht. Ze noemde het een fantastische machine die haar alle vrijheid gaf. Een vrouw op een fiets werd in die tijd niet geaccepteerd. Het zwakkere geslacht moest namelijk beschermd worden en kon zich beter richten op het huishoudgelijke werk. Alfonsina trekt zich hier weinig van aan en begint deel te nemen aan lokale wedstrijden. Ze valt al snel op door haar vele winsten, en wordt vanaf dat moment ‘Il diavolo in gonnele’ genoemd, de duivel in een rok.

Op nummer 72 stond Alfonsin Strada voor de Giro d’Italia van 1924 ingeschreven. Pas aan de start van de wedstrijd werd duidelijk dat het om de vrouwelijke Alfonsina Strada ging. Dit zorgde voor veel ophef en iedereen dacht dat ze na een eerste zware dag zou afvallen. Alfonsina liet zich echter door niets of niemand tegenhouden en deed niet onder aan de mannen. De Giro d’Italia bestond uit 12 ritten en een afstand van 3.613 km. Tijdens de achtste etappe breekt Alfonsina’s stuur en denkt ze dat ze op moet geven. Uiteindelijk wordt er een bezemsteel doormidden gebroken en gebruikt ze deze als stuur, waardoor ze toch verder kan met de rit. Ze komt die dag te laat binnen waardoor ze gediskwalificeerd wordt. Omdat Alfonsina ondertussen zoveel fans heeft gekregen, mocht ze de laatste ritten buiten de competitie blijven rijden op de kosten van de organisatie. Ze rijdt samen met een derde van de deelnemers de Giro d’Italia uit als eerste en enige vrouw ooit.

Gedurende deze unieke editie van de Giro werd Alfonsina Strada langzamerhand erkend als de heldin die ze was, en kreeg steeds meer fans. Er bleven duizenden fans wachten op Alfonsina om haar toe te juichen, soms tot diep in de nacht of in de stromende regen. Dit stukje wielergeschiedenis vonden wij zo inspirerend, dat we hebben besloten ons merk als eerbetoon naar haar te vernoemen!

quotes over Alfonsina

“Het was niet de makkelijkste weg, maar ik heb mijn kracht gevoeld, mijn beperkingen, mijn liefdes. Me niet gevangen laten zetten door wat men vond of verwachtte. Dit was mijn leven. En weten jullie, in mijn dromen fiets ik nog steeds, daar blijven mijn benen jong, danst de wind met me, zingt Alfonsina, Alfonsina.”

"Zolang er iemand is die ziet wat ik zag, die voelt wat mij begeesterde, dan is het er, dan leeft het vuur dat eerst in mij bezielde voort, in de talloze fietsers, jongens en meiden, mannen, vrouwen."

"Wat zij liet zien, is hoe tegenslagen, verdriet, opgelegde normen en alle vooroordelen over geslacht of afkomst het afleggen tegen jezelf erkennen en toegeven aan het hartstochtelijke verlangen om je eigen weg te gaan."

Bron: Alfonsina: Wielrennen is mijn leven - Ilona Kamps