Onze Fons een racefiets op maat

In onze configurator kan je jouw fiets zelf samenstellen zodat je een racefiets op maat krijgt. Hierbij kan je zelf de kleur van het frame en het logo bepalen, en nog aangeven of je liever een glanzende, metallic of matte racefiets wilt. Daarnaast heb je verschillende opties in wielen, remmen en groepen. Omdat we het belangrijk vinden dat jouw Fons helemaal bij jou past. Vind je het lastig om online een fiets samen te stellen of wil je nog meer informatie over de opties? Maak dan een afspraak in onze showroom of neem contact met ons op. We bespreken graag alle opties voor jouw Fons, er is namelijk nog meer mogelijk dan de opties in onze configurator! Bespreek jouw wensen met ons, zodat we kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen. Daarnaast kan je alle RAL-kleuren bekijken en kiezen in de showroom! 

Opties in groepen

Bij Fons werken wij enkel met Shimano en Campagnolo groepen omdat die voor de meeste fietsers de meeste voordelen gebundeld hebben, zoals: hele hoge kwaliteit, betrouwbaarheid, wereldwijde verkrijgbaarheid, keuzemogelijkheden en een heel fijnmazig servicenetwerk. Dat betekend dat jij jouw Fons overal kunt laten onderhouden zonder dat er technische problemen of beperkte verkrijgbaarheid van onderdelen zijn. Wel zo’n prettig idee volgens ons.

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de naam. Dit maakt het vergelijken niet echt makkelijk als je niet met deze naamgeving bekend bent. Daarom vind je hieronder de verschillende groepen van Shimano voor de racefiets in de juiste volgorde. Beginnend bij de groepen voor startende fietsers of fietsers die gewoon wat minder intensief fietsen. Oplopend naar meest geavanceerde groepset met hoogste kwaliteit, de hoogste prijs en het laagste gewicht.

Bij Fons werken we met zowel Shimano als Campagnolo groepen omdat deze de meeste voordelen met zich meebrengen voor fanatieke fietsers: zeer hoge kwaliteit, hoge betrouwbaarheid, en wereldwijde beschikbaarheid. Dit betekent dat je je Fons fiets vrijwel overal kunt laten onderhouden zonder technische problemen of beperkte beschikbaarheid van onderdelen. Een geruststellend idee volgens ons. 

Als de term 'groep' gebruikt wordt, dan wordt hiermee het pakket van onderdelen bedoeld dat in verband staat met het schakelwerk en de aandrijving van de fiets. We hebben het dan over zaken als shifters, remmen, cranck, voor- en achterderailleur, ketting en cassette. Deze onderdelen bij elkaar worden een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij de opbouw (afmontage) van fietsen. 

Elke fabrikant heeft een aantal groepen van verschillende kwaliteitsniveaus in het assortiment. Deze verschillende groepen worden aangeduid met een eigen naam of nummer, bijvoorbeeld Ultegra of Chorus. Een groepset bevat onderdelen van vergelijkbare kwaliteit. Het kwaliteitsverschil tussen de groepen is merkbaar in de snelheid en betrouwbaarheid van het schakelen, duurzaamheid van de onderdelen, afwerking van de onderdelen en het totale gewicht. Je zult veel op de fiets moeten zitten om het verschil in schakelprestaties en duurzaamheid op te merken. Als je af en toe in de zomer een klein rondje fietst kun je jezelf afvragen of de allerduurste groep wel een slimme investering is.

Bij het fabriceren van nieuwe fietsen wordt er vaak gekozen voor onderdelen uit dezelfde groep. Als er gezegd wordt dat een fiets is afgemonteerd met Shimano Ultegra of Campagnolo Chorus, dan worden er voornamelijk onderdelen uit die groep gebruikt. Soms kiezen fabrikanten ervoor om bij de opbouw van een fiets gebruik te maken van een mix van onderdelen uit verschillende groepen. Er wordt dan gekozen voor een hogere kwaliteit bij onderdelen die in het zicht zitten, zoals de shifters en derailleurs. Onderdelen die relatief snel slijten komen dan uit een mindere groep. Op die manier proberen fabrikanten de aanschafprijs ogenschijnlijk wat lager te houden of een hogere winstmarge te bereiken. Wij vinden dat een verkeerde keuze!

Bij Fons mixen we geen onderdelen van hoge met lagere kwaliteit. Wij vinden dat als je verwacht een bepaald kwaliteitsniveau te kopen dat je dat ook moet krijgen. Sterker nog, al onze fietsen krijgen het hoogste niveau ketting gemonteerd en dat merk je tijdens het schakelen en in de levensduur. 

De Shimano 105 groep is de beste keuze als je op zoek bent naar een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding en jouw racefiets gebruikt voor normaal sportief gebruik. Het verschil in kwaliteit tussen 105 en Ultegra is veel kleiner dan vaak gedacht, de 105 groep is vooral iets zwaarder en op gedetailleerde afwerking is wat bespaard. Het schakelen is ook iets minder snel dan bij de duurdere groepen, maar dit verschil merk je pas echt onder zware belasting. Zeker de laatste 105 groep is al een waanzinnig stukje techniek wat veel heeft meegekregen van zijn oudere broers.

De Ultegra groep is de perfecte keuze voor de veeleisende fietser die het maximale van zijn materiaal vraagt, maar niet per sé met het allerduurste en mooiste materiaal hoeft te fietsen. Shimano Ultegra is de versnellingsgroep voor fietsers die de beste prijs/kwaliteit verhouding willen hebben. Deze groep doet qua schakelprestaties weinig onder voor Dura Ace, maar is een stuk beter te betalen. Bijna alle technieken van Dura Ace worden meegenomen, alleen is het materiaal dat gebruikt wordt iets goedkoper. Hierdoor is het gewicht iets hoger en zien de onderdelen er een fractie minder gesoigneerd uit. De Shimano Ultegra is verkrijgbaar met een mechanische of elektronische bediening.

De Shimano Dura Ace groep is het paradepaardje van Shimano en echt iets voor jou als je kiest voor topkwaliteit. Fietsen afgemonteerd met Dura Ace zie je terug in het profpeloton en bij de fanatieke amateurs voor wie alleen het allerbeste goed genoeg is. De snelheid en de precisie van het schakelen van de Dura Ace groep zijn subliem en het gewicht van de onderdelen is minimaal. Dura Ace is verkrijgbaar met een elektronische (Di2) of mechanisch bediening. In 2016 is de laatste versie van Dura Ace gelanceerd, de groep is in deze nieuwe uitvoering ook beschikbaar met hydraulische schijfremmen. Als je jezelf heel erg wilt verwennen en budget geen belemmering is, dan is dit een fantastische keuze voor jou!

Je zag de afkorting al een paar keer voorbijkomen. Di2 is de techniek van Shimano om de bediening van de derailleurs via een elektronische bediening te laten verlopen. Op die manier kun je “nog” lichter en heel precies schakelen. Onze frames zijn geschikt voor de montage van Di2 groepen. Als je Di2 materiaal wilt gebruiken moet je er wel rekening mee houden dat de accu opgeladen is als je wilt gaan fietsen, maar dat valt in de praktijk wel mee omdat je lang kunt schakelen op een volle accu. Di2 vraagt wel een extra investering. De techniek is vooral heel erg mooi als je jezelf enorm wilt verwennen.

De Campagnolo Chorus 12-speed groepset is een ander voorbeeld van versnellingen voor high-performance racefietsen, bedoeld voor een breder publiek dat op zoek is naar een veelzijdig product van hoog niveau. Mede dankzij de specifieke o.a. 48/32 en 11-34 combinaties is de Chorus mechanische groepset ideaal voor liefhebbers van lange uren op racefietsen op gemengde routes, omdat de prestaties behouden blijven die worden gegarandeerd voor elke Campagnolo racefietsgroepset: Van Granfondo, avontuurlijke zondagritten tot uitstapjes na het werk. Zoals altijd zijn er verschillende materialen gebruikt - met als gevolg minder gewicht - gecombineerd met een achterderailleur die opnieuw is ontworpen om grotere cassettes te kunnen gebruiken. Dit zijn de belangrijkste kenmerken die de nieuwe Chorus 12-speed groepset onderscheiden van de Super Record 12-speed en Record 12-speed groepen 

De Campagnolo Record 12-speed groepset is wellicht de meest iconische racefiets groepset: veelzijdig, met typische Campagnolo hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Deze mechanische groep met 12 versnellingen heeft veel functies, allemaal ontworpen om aan de behoeften van de wielrenner te voldoen: de voorderailleur, ontworpen voor compatibiliteit met steeds populairder wordende bredere banden; het nieuwe, nog efficiëntere crankstel; en de Ergopower-bedieningselementen, veiliger en ergonomischer dan ooit; plus de 12-speed achterderailleur die geschikt is voor tandwielen met 11 tot 34 tanden. Deze mechanische groepset voor racefietsen leveren wij op onze fietsen alleen in de schijfrem uitvoering.

Campagnolo Super Record 12-speed groepset zijn alleen op speciaal verzoek leverbaar.

De Campagnolo Super Record 12-speed groepset is de maximale expressie van Campagnolo groepsets, het summum in functionaliteit, materialen en gewicht. Een perfecte mix om ongeëvenaarde prestaties te genereren. Deze groepset is verkrijgbaar in zowel EPS, met elektronisch schakelen als mechanische modellen, met schijfremmen, waardoor er voor jou 2 keuzes zijn. De innovatieve technologie van super record achterderailleur zorgt voor soepel en nauwkeurig schakelen voor maximale prestaties tijdens jouw rit. In de elektronische versies kun je  ook de werking van de EPS elektronische groepset aanpassen met behulp van de MyCampy-app. De Super Record EPS voor- en achterderailleurs zijn ook heel mooi - gemaakt met hightech materialen, zoals koolstofvezels en ultralichte technopolymeren. Het  hydraulische remsysteem gebruik van een innovatief remblokretoursysteem dat betrouwbaar, instelbaar en snel remmen garandeert.

Opties in remmen

Bij Fons zijn we gek op hard fietsen maar we komen ook graag heelhuids thuis. Hard rijden betekent dat je ook hard moet kunnen remmen en dat het liefst onder alle omstandigheden. Daarom zijn alle Fons Bikes alleen uitgerust met schijfremmen.

De schijfrem werkt op bijna elk gebied beter dan de conventionele rem en wordt door velen gezien als de toekomst voor de racefiets. Bij PART zijn we echt overtuigd van de enorme toegevoegde waarde van de schijfrem. Je kan de remkracht bij een schijfrem namelijk veel beter doseren, waardoor je meer controle krijgt tijdens het fietsen. 

Ten opzichte van de conventionele rem, werkt de schijfrem veel beter bij nat weer. Zo kan je bij alle weersomstandigheden rekenen op een goede remkracht, omdat je niet eerst het vuil van je velgen hoeft af te remmen. Hierdoor sta je in natte weersomstandigheden meters eerder stil en dat kan het verschil maken tussen een aanrijding of een veilige stop. Door de schijfrem kan je bredere banden met een lagere rolweerstand monteren, waardoor je nog comfortabeler en met meer grip en snelheid kunt rijden. Omdat er geen slijtage op de velg plaatsvindt, kunnen je wielen ook nog eens langer mee! Door de schijfrem zit de wrijvingswarmte van de rem niet direct op je velg, waardoor je ook tegen een klapband door oververhitting afscheid kan nemen!

Een ander belangrijk voordeel volgens ons is dat ontwerpers en berijders veel minder rekening hoeven te houden met de breedte van banden en wielmaten. Dat geeft keuzevrijheid.

Fons rust haar fietsen uit met de laatste standaard van beschikbare technieken. We gebruiken steekassen voor een stijvere montage van de wielen, zodat je torderen en piepende remmen voorkomt. Daarnaast maken we gebruik van de compacte flat mount montage van de remklauwen en we gebruiken alleen hydraulische remmen omdat die veel constanter presteren. We hechten namelijk veel waarde aan jouw veiligheid!

Opties in wielen

Bij Fons kan je naast de kleur, afwerking, remmen, groepen en maat ook nog kiezen welke wielen je op jouw racefiets wilt hebben. Hierbij kan je kiezen uit wielen van verschillende hoogtes en materialen. Voor onze optionele carbon wielen werken wij samen met het Nederlandse merk Scope. Dit merk staat bekend om zijn ongelooflijk goede prijs/kwaliteitverhouding. Bij Scope hebben ze keuze uit verschillende velghoogtes en kan je daarnaast nog kiezen welke bandenkleur je wilt. Hierdoor kan je altijd een wielset vinden die bij jou en jouw op maat gemaakte Fons past. 

Ook onze standaard maar zeker geen budget wielset van Shimano is van hoge kwaliteit, bewezen betrouwbaar en staan bekend om hun lange levensduur. Deze wielen hebben een hele goede lagering, waardoor je een lagere rolweerstand krijgt en zijn makkelijk te onderhouden.

De Genus-wielen zijn gemaakt voor race en top prestaties; wanneer er behoefte is aan betrouwbaarheid, uithoudingsvermogen en ongecompliceerde prestaties, dan beantwoord deze wielset je behoeftes!

De wielset is verkrijgbaar in 3 velghoogtes: de 30 mm-versie is ideaal voor urenlang klimmen en wisselende wegdekomstandigheden. Slechte wegen en geplaveide stukken vereisen dat de wielen continu veel schokken opvangen en geven je toch een hoog gevoel van controle over je fiets, omdat deze wielen hun werk heel goed doen.

De solide naven worden ondersteund door zeer hoogwaardige Japanse precisie EZO-industriële lagers en een ratelsysteem met 4 pallen en kunnen worden opgewaardeerd met keramische lagers, freehub-body's voor Sram XDR of Campagnolo zijn ook beschikbaar, evenals retrofit-assen voor ofwel QR of X15 fietsframes. Het 30 mm velgprofiel heeft een binnenbreedte van 19 mm en biedt uitstekende stabiliteit voor banden tot 36 mm. De wielen zijn gebouwd met lichtgewicht ultrastijve Talon aero-spaken die een aero dynamisch geoptimaliseerd pakket creëren voor verbazingwekkende prestaties en een goede prijs.

Wielspecificaties:
Beoogd gebruik: performance road, performance gravel Diameter van het wiel: 28"/700C Velgmateriaal: Carbon 24 spaken voor 24 spaken achter Nippels: legering zwart Lagers: Japanse EZO industriële lagers (2 x voor en 4x achter) te upgraden naar keramische lagers Tubeless Ready Clincher Profielhoogte: 30 mm Binnenste velgbreedte: 19 mm Buitenste velgbreedte: 28 mm X12 asfitting voor voor- en achterwiel (assen niet inbegrepen) Voorwielasbreedte 12x100 mm passend Achterwielasbreedte 12x142 mm passend Schijfrem alleen AFS/Center slotmontage Shimano cassettebody gemonteerd Campagnolo/SRAM vervangende body’s beschikbaar, neem contact met ons op voor meer informatie.

Maximum gewicht berijder: 130kg

Gewicht:
Voorwiel: 660 gram
Achterwiel: 810 gram
Set: 1490 gram

Ere hanteert een tolerantie van 2% in gewichten vanwege het feit dat onze onderdelen 100% handgemaakt zijn en de wielen ook 100% met de hand door één persoon worden gebouwd.

De Genus-wielen zijn gemaakt voor racen en top prestaties; wanneer er behoefte is aan betrouwbaarheid, uithoudingsvermogen en ongecompliceerde prestaties, dan beantwoord deze wielset je behoeftes!

De wielset is verkrijgbaar in 3 velghoogtes: deze versie van 46 mm is ideaal voor wisselende omstandigheden waarbij uithoudingsvermogen op lange afstanden vereist tussen open winderige gebieden en kronkelende wegen met hoge snelheid de dag maken of breken wanneer u op de juiste wielen rijdt, uitstekende wielen voor klassiek racen waar u een beetje van alles nodig heeft om bij de groep te blijven.

De solide naven worden ondersteund door zeer hoogwaardige Japanse precisie EZO-industriële lagers en een ratelsysteem met 4 pallen en kunnen worden opgewaardeerd met keramische lagers, freehub-body's voor Sram XDR of Campagnolo zijn ook beschikbaar, evenals retrofit-assen voor ofwel QR of X15 fietsframes. Het 45 mm velgprofiel heeft een binnenbreedte van 19 mm en biedt uitstekende stabiliteit voor banden tot 36 mm. De wielen zijn gebouwd met lichtgewicht ultrastijve Talon aero-spaken die een aero dynamisch geoptimaliseerd pakket creëren tegen verbazingwekkende prestaties.

Wielspecificaties: Beoogd gebruik: performance road, performance gravel Diameter van het wiel: 28"/700C Velgmateriaal: Carbon 24 spaken voor 24 spaken achter Nippels: legering zwart Lagers: Japanse EZO industriële lagers (2 x voor en 4x achter) te upgraden naar keramische lagers Tubeless Ready Clincher Profielhoogte: 30 mm Binnenste velgbreedte: 19 mm Buitenste velgbreedte: 28 mm X12 asfitting voor voor- en achterwiel (assen niet inbegrepen) Voorwielasbreedte 12x100 mm passend Achterwielasbreedte 12x142 mm passend

Schijfrem AFS/Center slotmontage Shimano cassettebody gemonteerd Campagnolo/SRAM vervangende body’s beschikbaar, neem contact met ons op voor meer informatie 7, 8, 9, 10, 11, 12-speed compatibel. Levenslange garantie tegen fabricagefouten.

Gewicht: Voorwiel: 660 gram Achterwiel: 810 gram Set: 1490 gram Ere hanteert een tolerantie van 2% in gewichten vanwege het feit dat onze onderdelen 100% handgemaakt zijn en de wielen ook 100% met de hand door één persoon worden gebouwd.

De Genus-wielen zijn gemaakt voor racen en top prestaties; wanneer er behoefte is aan betrouwbaarheid, uithoudingsvermogen en ongecompliceerde prestaties, dan beantwoord deze wielset je behoeftes!

De wielset is verkrijgbaar in 3 velghoogtes: de 65 mm-versie is ideaal wanneer je op het vlakke in je ontsnapping bent en je elk beetje aero-voordeel nodig hebt dat je kunt krijgen, of wanneer je je deel doet in een hecht peloton en je moet er 100% zeker van zijn dat deze 65 mm wielset zich betrouwbaar en stabiel gedraagt, ongeacht de windhoek.

De solide naven worden ondersteund door zeer hoogwaardige Japanse precisie EZO-industriële lagers en een ratelsysteem met 4 pallen en kunnen worden opgewaardeerd met keramische lagers, freehub-body's voor Sram XDR of Campagnolo zijn ook beschikbaar, evenals retrofit-assen voor ofwel QR of X15 fietsframes. Het 45 mm velgprofiel heeft een binnenbreedte van 19 mm en biedt uitstekende stabiliteit voor banden tot 36 mm. De wielen zijn gebouwd met lichtgewicht ultrastijve Talon aero-spaken die een aero dynamisch geoptimaliseerd pakket creëren tegen verbazingwekkende prestaties.

Wielspecificaties:
Beoogd gebruik: performance road, performance gravel. Diameter van het wiel: 28"/700C Velgmateriaal: Carbon 24 spaken voor 24 spaken achter Nippels: legering zwart Lagers: Japanse EZO industriële lagers (2x voor en 4x achter) te upgraden naar keramische lagers. Tubeless Ready Clincher Profielhoogte: 30 mm binnenste velgbreedte: 19 mm buitenste velgbreedte: 28 mm X12 asfitting voor voor- en achterwiel (assen niet inbegrepen) Voorwielasbreedte 12x100 mm passend. Achterwielasbreedte 12x142 mm passend

Schijfrem AFS/Center slotmontage Shimano cassettebody gemonteerd. Campagnolo/SRAM vervangende body’s beschikbaar, neem contact met ons op voor meer informatie.

Gewicht:
Voorwiel: 660 gram
Achterwiel: 810 gram
Set: 1490 gram.

Ere hanteert een tolerantie van 2% in gewichten vanwege het feit dat onze onderdelen 100% handgemaakt zijn en de wielen ook 100% met de hand door één persoon worden gebouwd.

De R3 van Scope is door het minimale gewicht een ideale wielset voor een comfortabele klim in de bergen! Kies je voor conventionele remmen? Dan worden deze carbon wielen met speciale Scope remblokken geleverd zodat je met maximale veiligheid kan remmen. De wielen van Scope zijn de best remmende carbon wielen op de markt en zijn daarnaast tubeless ready. Een ideale combinatie met de Schwalbe Pro 1 tubeless banden. 

De R4 is het meest allround wiel van Scope. Deze wielset is zowel geschikt voor een serieuze klim in de bergen, als een snelle rit op de weg! Kies je voor conventionele remmen? Dan worden deze carbon wielen met speciale Scope remblokken geleverd zodat je met maximale veiligheid kan remmen. De wielen van Scope zijn de best remmende carbon wielen op de markt en zijn daarnaast tubeless ready! Een ideale combinatie met de Schwalbe Pro 1 tubeless banden. 

De R5 is een aerodynamische wielset. Dit is de ideale keuze voor de echte snelheidsduivels die tot het uiterste willen gaan.  Tubeless ready,e als je kiest voor de Scope wielen dan monteren wij zonder meerprijs tubeles banden! Een ideale combinatie met de schwalbe Pro 1 tubeless banden. 

Scirocco is een solide, nauwkeurig aluminium wiel dat verfijnde oplossingen biedt in een supercompetitief, raceklaar pakket. Dit is een wiel met attitude, geschikt voor zowel training als racen. Dankzij het medium profiel past hij perfect op elke racefiets en reageert hij op het maximum wanneer hij wordt getrapt door de krachtigste sprinters of de lichtste klimmers. Elke watt wordt verbeterd, elke bocht wordt met precisie genomen, elke rit zal intenser en plezieriger zijn mede dankzij het extreme comfort dat wordt gegarandeerd door het brede velg bed.

De SHAMAL-serie betekend voor Campagnolo altijd een evolutionaire stap buiten haar eigen grenzen. Buiten de gebaande paden denken met je gericht op de toekomst. Van de SHAMAL Ultra, een aluminium wiel dat altijd al een benchmark is geweest op het gebied van respons en gebruiksgemak, tot de Shamal Carbon Disc Brake, een carbon wiel met een meer toegankelijke prijs, maar met alle capaciteiten die nodig zijn om de perfecte alleskunner te zijn. De Shamal Carbon schijfrem is het eerste Campagnolo endurance-wiel dat bredere banden kan hebben en maximaal comfort biedt tijdens langere ritten, zelfs op gravelpaden.