Lifestyle Lifestyle

Gevoelloze vingers & tintelende handen tijdens het fietsen?

De meeste van ons hebben wel eens last gehad van discomfort en pijntjes bij langere ritten op de fiets. Soms is het rugpijn, pijn in je benen van de inspanning, nekpijn of zadelpijn. In deze blog geven we je enkele tips over hoe je kunt omgaan met pijn of gevoelloosheid in je handen tijdens het fietsen. 

4 Tips voor minder pijn in je handen tijdens het fietsen

Meestal komen handklachten door de trillingen van je fiets op alle soorten wegdek die niet van biljartlaken-kwaliteit zijn. Wij hebben 4 tips die ervoor zorgen dat jij geen pijn of gevoelloosheid in je handen krijgt: 

Tip 1: Relax!
Probeer relaxed te zitten op je fiets en een relaxte grip op je stuur te houden. Er is geen enkele reden om continu in het stuur te knijpen of het extreem vast te houden. Schud je handen regelmatig even los voor een goede doorstroming van je bloed. 

Tip 2: Wissel je handpositie regelmatig
Op een racefiets heb je meerdere posities voor je handen. Door te variëren tussen onder in de beugels, op de shifters en bovenop het stuur belast je jouw handen anders en houd je de bloeddoorstroming op orde. Ook voorkom je te veel druk op zenuwen in je handen die daardoor afgekneld kunnen raken.

Tip 3: Rijd met je armen lichtjes gebogen
Hierdoor vangt je lichaam meer schokken en trillingen op. Bij gestrekte armen wordt elke hobbel direct doorgegeven aan jouw lijf zonder enige demping. Wanneer je jouw armen buigt, scharnieren je gewrichten en verdelen zo de energie. 

Tip 4: Train je core! 
Veel fysieke klachten bij het fietsen komen door een wat minder goede core stability. De tips hierboven worden makkelijker als je jouw core op order hebt. In feite moet je in staat zijn om een goede fietspositie te handhaven als je jouw handen los van stuur hebt. Laat je core stabillity nog wat te wensen over? Begin dan met oefeningen om die te verbeteren voor je gaat sleutelen aan je fiets.


Wat kun je doen aan je fiets om voor minder pijn en gevoelloosheid te zorgen?

Zoals we al schreven komen hand- en polsklachten op de fiets bijna altijd door het opvangen van trillingen en schokken. Er zijn een paar technische oplossingen om je te helpen:

Oplossing 1: Fietshandschoenen 
Soms kan een goed paar fietshandschoenen helpen trillingen te dempen. Ze kunnen ook handig zijn bij een valpartij als extra bescherming en als je handen erg zweten kun je meer grip op je stuur houden. Let goed op de pasvorm en dat de kussentjes voor demping nergens overmatige druk veroorzaken. 

Oplossing 2: Extra laag stuurlint of dikker stuurlint
De oplossing in Parijs- Roubaix sinds jaren. Door de extra dikte absorbeert je stuurlint veel van de trillingen en schokken en alles wat het lichaam niet hoeft op te vangen is meegenomen. Dit kan ook erg goed werken op betere wegen dan de legendarische kasseienstroken en is in ieder geval een prettig geprijsde oplossing. 

Oplossing 3: Goede banden 
Wat voor banden heb jij om je wielen liggen? Wellicht is het een optie om eens te investeren in andere banden. Je banden zijn namelijk het contact tussen jou, je fiets en het wegdek. Alle trillingen en schokken die je in de basis opvangt, worden ook niet meer doorgegeven. Kies de breedste banden die in je frame passen (en tussen de remmen), pak hele soepele banden met een soepele binnenband of kijk of je wielen tubeless ready zijn en ga daarvoor. Pomp ze niet hard op want dat is nergens voor nodig. 

Benieuwd welke banden geschikt zijn voor jouw rijstijl? Bezoek onze showroom om de mogelijkheden te bespreken of stuur ons jouw vraag! 

Oplossing 4: Het juiste zadel
Check ook of je zadel niet te gekanteld staat waardoor je te veel naar voren glijdt en te veel op je handen komt te rusten. 

Oplossing 5: Een goede bikefitting
Natuurlijk helpt bij het voorkomen van dit soort klachten een goede bikefitting. Dat is ook de reden waarom die bij ons altijd inbegrepen is in het keuzeproces van je fiets. We doen altijd een bikefitting inclusief zadelmeting, zodat jouw Fons volledig aansluit bij jou en je rijstijl. Als jij goed op je fiets zit, kan dit al veel klachten voorkomen.  

Bezoek onze showroom voor een passend advies

Ben jij geïnteresseerd in fietsen en lijkt Fons wel de perfecte fiets voor jou? Kom dan langs in de showroom voor een gratis bikefitting en rijd meteen een testrit. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor het creëren van jouw droomfiets! Maak een afspraak.