Lifestyle Lifestyle

Wat kan je doen tegen zadelpijn?

Zadelpijn is een van de meest voorkomende problemen die fietsers ervaren bij het uitoefenen van hun sport. Er wordt veel onzin over zadelpijn gedeeld en hoewel sommige gedachtes plausibel klinken, is soms het tegenovergestelde waar. Vrijwel iedereen kan pijnloos fietsen mits we wat aandacht besteden aan de keuze van het zadel en de positie op de fiets. 

Een goed zadel voor je fiets is belangrijk en hoeft niet moeilijk te zijn!

De eerste tip is dat je pijn nooit moet negeren. Pijn is een signaal van je lichaam dat er iets mis is. Negeren van zadelpijn kan serieuze problemen opleveren. We spraken bij Fons ooit met een gynaecoloog die meerdere malen hersteloperaties heeft uitgevoerd bij fietssters. 

Eigenlijk is de keuze van een goed zadel in de basis best makkelijk. Bij Fons meten we met behulp van een digitale zadelmeting de afstand tussen je zitbotjes, zodat we een goed uitgangspunt hebben. Je zitbotjes zijn bepalend voor de breedte van je zadel. Heb je een te smal zadel voor de breedte van je zitbotjes? Dat betekent dat je eigenlijk op de delen tussen je zitbotjes in komt te hangen. Die delen lenen zich daar niet zo goed voor en zijn meestal wat gevoeligere plekken. 

Daarnaast helpt het bij zadelpijn als je goed kunt omschrijven waar de pijn zit. Zit de pijn onder je zitbotjes of ergens anders? Ervaar je veel druk onder je schaambeen of krijg je last van gevoelloosheid? Onder fietssters ook wel een ‘slaapmuts’ genoemd.

Zadelpijn tijdens het fietsen, hoe kom ik ervan af?

Als je na het fietsen een beurse of ‘blauwe plek’ gevoel hebt onder je zitbotjes, dan is het meestal een goed teken. Dat klinkt wellicht wat raar, maar dat betekent dat je in ieder geval zit op de plek waar je op hoort te zitten. Veel fietsers hebben, als ze beginnen met fietsen of tijdens de eerste wat langere ritten van het seizoen, last van zadelpijn. Dit komt omdat ze weer even moeten wennen/trainen om langer op het zadel te zitten. Bouw dit rustig op en geef je lichaam de tijd weer te herstellen tussen de ritten door. Los van het zadel zelf is ook de afstelling/positie van het zadel van enorm belang bij het voorkomen van zadelpijn. Bij ons is een Bikefitting altijd kosteloos inbegrepen bij het aanschaffen van een fiets zodat we al preventief te werk gaan. Heb jij nog nooit een goede Bikefitting gedaan? Overweeg het dan eens, het helpt je echt beter te gaan fietsen en blessures of klachten te voorkomen! Kom langs in onze showroom voor een bikefitting.

Wat is de oorzaak van zadelpijn?

Ervaar je andere pijn? Dan moeten we even verder zoeken. Jouw feedback is daarvan echt van belang. Ervaar je zadelpijn als je na een wat langere tijd ineens 3 dagen achter elkaar lange Zwift trainingen hebt gedaan? Of ook als je net 5 kilometer van je huis bent? Is het drukpijn of heb je schuurplekken? Schuurplekken liggen soms aan het zadel, soms aan je fietsbroek of aan, wederom, je positie op de fiets. Heb je meerdere broeken?Zoek dan uit of je het altijd hebt of bij sommige broeken minder. Investeer in ieder geval altijd in een goede broek. Het lijkt soms aantrekkelijk om een broek te kopen bij een supermarktaanbieding, maar een goede broek kan het verschil maken tussen pijn en plezier. De keuze tussen die 2 is simpel vinden wij. 

Een fietsbroek heeft een goede bescherming nodig

Persoonlijk hebben we goede ervaringen met broeken van Isadore, Rapha (ook de core lijn is goed), Castelli en Cafe du Cyclist, maar dat kan voor iedereen anders zijn. Vervang je broek ook op tijd want een zeem werkt niet oeverloos lang optimaal. Let er bij het passen van een broek altijd op dat de zeem goed je delen beschermd die bescherming nodig hebben. Een goede, maar verkeerd geplaatste zeem doet niks voor je als je zitbotten achter de zeem uitkomen. Wellicht overbodig, maar een fietsbroek werkt niet als je er ondergoed onder draagt.

En dan is er nog het aloude broekenvet! Super spul als je regelmatig last van schuurplekjes hebt. Vroeger werd het gebruikt om de echte leren zemen in de broeken soepel en zacht te houden. Tegenwoordig is het vooral een bescherming voor je huid. In de basis is het vaak een antibacteriële vaseline die wrijving vermindert en dus voor minder irritatie zorgt. 

Kom langs in onze showroom voor een zadelmeting

We werken bij Fons met zadels van Ergon, omdat deze zadels het beste werken voor een grote groep vrouwen. We hebben hiervoor lang getest met verschillende zadels, waarbij Ergon de beste ervaring was voor onze test fietssters en klanten. De zadels hebben een langwerpige uitsparing wat zorgt voor aantoonbaar minder druk op je genitale zone en dus meer comfort. Hoewel het in een showroom soms anders lijkt, heb je meer aan een wat harder zadel dan een zacht dik gelzadel. Zeker voor lange ritten. De gelzadels zorgen door de druk op je genitaliën voor een slechte doorbloeding. Daarnaast zorgen ze voor meer warmte en dus meer transpiratie wat weer voor wrijvingsirritatie zorgt. Een zadel is dus een van de belangrijkste onderdelen van de fiets en erg belangrijk om pijn te voorkomen. Maak een afspraak in onze showroom voor een goede zadelmeting en bikefitting. Zo haal jij meer plezier uit jouw ritten! Maak een afspraak.