Op het eerste gezicht lijkt het misschien een detail: het verschil in lichaamsbouw tussen mannen en vrouwen. Maar als je beter kijkt, of liever: als je kijkt waar het lichaam het zwaarst is , wordt al snel duidelijk waarom vrouwen zoveel baat kunnen hebben bij een fiets die speciaal voor hen is geoptimaliseerd.
In de wielerwereld wordt vaak gesproken over “marginal gains” kleine verbeteringen die samen leiden tot grote winst. Denk aan lichtere bidonhouders, keramische lagers, grote derailleurwieltjes of aerodynamische kleding.
Maar wat wij bij Fons aanpakken, is géén marginal gain. Het is een fundamentele verbetering die direct en blijvend voelbaar is – vanaf de eerste meters op de fiets.
De beruchte ‘Chair Challenge’ en ‘Balans Challenge’
Waarschijnlijk heb je ze al eens gezien: video's waarin mannen en vrouwen meedoen aan twee simpele, maar veelzeggende challenges. Waarom veelzeggend? Omdat ze op een toegankelijke manier laten zien wat wetenschappelijk al lang bekend is: de andere gewichtsverdeling tussen vrouwen en mannen. Je kunt het zelf ook eenvoudig testen.
In de “Chair Challenge” lukt het vrouwen moeiteloos om voorover te buigen , een stoel op te tillen en rechtop te gaan staan, terwijl dit voor de meeste mannen onmogelijk is hierbij.
Bij de “Balans Challenge”, waarbij deelnemers met hun bovenlichaam op de ellebogen leunen en dan hun handen op hun rug gaan leggen, blijven vrouwen stabiel terwijl mannen voorover vallen.
Wat hier gebeurt, heeft alles te maken met het “center of gravity”.
Bij vrouwen ligt het zwaartepunt gemiddeld lager en – op de fiets – meer naar achteren dan bij mannen. Dit is geen toeval, maar een resultaat van de evolutie: een lager zwaartepunt zorgt voor stabiliteit, ook tijdens zwangerschap. Het bekken van vrouwen is ook wezenlijk anders – logisch, want het vrouwelijk lichaam is gebouwd op andere biologische functies dan dat van mannen.
Dit verschil in lichaamsopbouw heeft directe gevolgen voor balans, krachtverdeling en gewichtsoverdracht en dus voor hoe een fiets aanvoelt en presteert.
Vergelijk het maar met het gevoel van iemand achterop je fiets: het zwaartepunt verandert, en je merkt meteen hoe anders je fiets rijdt.
Zo voelt het voor veel vrouwen ook wanneer ze op een fiets stappen die eigenlijk niet voor hen is ontworpen. Natuurlijk is het effect van iemand achterop vele malen groter maar het gaat om het voorbeeld.
De uitdaging van fietsgeometrie
De geometrie van een race- of gravelbike bepaalt het rijgedrag van de fiets, of eigenlijk hoe de ontwerpers het rijgedrag voor ogen hebben gehad. Dit varieert daarna nog door bijvoorbeeld materiaal keuze, aluminum, staal, titanium of carbon, allemaal voelen ze anders bij dezelfde geometrie. Ook andere onderdelen versterken of verminderen het rijgedrag van een fiets. Belangrijkste aspecten van geometrie:
- Hoe stabiel je bent bij snelheid
- Hoe direct en voorspelbaar de fiets stuurt
- Hoe efficiënt je kracht wordt overgebracht
- Hoe comfortabel je kunt zitten
Een fiets die ontworpen is voor het gemiddelde mannelijke lichaam houdt géén rekening met het andere zwaartepunt van vrouwen. Gevolg:
- Je voelt je minder stabiel, vooral bij hogere snelheden
- De fiets stuurt heel nerveus of juist te traag
- Je zit verkeerd, wat ten koste gaat van comfort, controle en vertrouwen
De visie van Fons Bikes over vrouw specifieke race- en gravelbikes:
Wij bouwen race- en gravelfietsen speciaal voor vrouwen. Niet omdat vrouwen niet op een unisex fiets kunnen rijden – maar omdat ze op een fiets die écht op de vrouwelijke fysiek is afgestemd, veel beter kunnen rijden en meer uit zichzelf kunnen halen.
Door een optimale geometrie van het frame voor het vrouwelijke lichaam met bijbehorend zwaartepunt en de lichaamsverhoudingen, ontstaat er:
Meer balans tijdens klimmen, dalen en afdalen
Betere handling in bochten, controle, ook op slechtere wegen en onverhard terrein.
Meer comfort, minder klachten en vooral: meer fietsplezier!
Meer veiligheid.
Bij Fons geloven we sowieso niet in “one size fits all”. We hebben de overtuiging dat alleen fietsen die écht passen goede fietsen zijn. Daarom werken we met twee verschillende bikefitting-systemen én onze eigen ervaring met honderden vrouwen om de perfecte maatvoering en positie voor elke klant te bepalen.
Conclusie:
Het verschil is niet theoretisch – je kunt het zien in de video’s, en voelen zodra je opstapt. Het zwaartepunt is geen detail, het is de sleutel tot controle, comfort en vertrouwen.
En bij Fons Bikes vinden we dat vrouwen geen genoegen hoeven te nemen met een compromis. Ze verdienen een fiets die vanaf de basis klopt.
Nieuwsgierig geworden? Geloof ons niet, test het zelf!
Maak een afspraak voor een gratis testrit en Bikefitting en ervaar zelf het verschil.