Lifestyle Lifestyle

Fietsen in de winter?

7 tips voor fietsen in de winter

Nu de eerste nachtvorst is gemeten komt altijd het twijfelachtige moment of je de racefiets moet opbergen tot het voorjaar of dat je gewoon kunt doorrijden. Wat Fons betreft kun je gewoon lekker doorrijden! Wel met wat kanttekeningen, maar doorrijden loont enorm. 

Wat zijn de voordelen van fietsen in de winter? 

Je start in topvorm in het voorjaar, je geniet van alle mooie winterdagen, plus je raakt gewend aan het fietsen in minder goed weer, waardoor je ook meer kunt genieten van voorjaarstochten in slecht weer. Daarnaast hoef je je fiets niet te missen en is het minder druk. Kortom; genoeg reden om door te rijden! 

Wat zijn dan de kanttekeningen?

Het is kouder, natter, gladder, donkerder, mentaal zwaarder. Hoe ga je met die mindere omstandigheden om?

Bij Fons vinden wij de winter bij uitstek geschikt voor duurtraining. Zet je fiets in een licht verzet en ga op je hartslag trainen. Door je lichte verzet blijf je lekker in beweging en warmer. Dé manier dus om te trainen in koudere omstandigheden.

7 tips voor fietsen in de winter

Tip 1: Pas je kleding aan 

Let erop dat je fietskleding winddicht, waterafstotend en ademend is. Transpiratie zorgt er namelijk voor dat je het onherroepelijk koud krijgt. Kies met de koude dagen vooral voor laagjes, zodat je bewegingsvrijheid blijft houden. Daarnaast is het verstandig om voor wat opvallendere kleuren te kiezen, zodat je beter zichtbaar bent. Reflecterende materialen op de kleding werken ook goed, maar pas als het licht erop valt. 

Onder de 18 graden is het al verstandig om een lange broek of beenwarmers aan te trekken, in de winter is een lange broek onvermijdelijk. Wij rijden in echte kou graag in een gewone Bibshort met een lange (niet te strakke) broek er overheen. Als je een te strakke broek combineert, isoleert deze minder. 

Bij Fons houden we van ‘koersklakskes’. In de winter rijden we graag met een klakske of een muts onder onze helm. Bij voorkeur eentje die je oren bedekt. Rapha heeft bijvoorbeeld hele fijne wintercaps. Als je lang haar hebt dan zijn de helmmutsen van Gribgrap ideaal, die hebben ruimte voor je staart of vlecht. 

Neem voor de zekerheid een compacte nooddeken deken mee. Dat kan echt het verschil maken bij bijvoorbeeld pech onderweg. 

 

Tip 2: Monteer indien mogelijk spatborden op je fiets

Je wordt erg nat van al het opspattende water van het wegdek, ook nadat het gestopt is met regenen gaat dat nog lang door. Natte kleding zorgt voor snel afkoelen en eventuele opspattende pekel doet weinig goeds voor je ketting en kettingbladen. Zijn je spatborden iets te kort waardoor ze nog steeds veel water doen opspatten? Verleng ze dan met een oude buitenband en wat tiewraps. 

Tip 3: Koop waterdichte winterschoenen

Hoewel je ook door kan rijden met je standaard schoenen met een hoes, zijn waterdichte winterschoenen een stuk comfortabeler en warmer. Je kan winterschoenen (meestal MTB) met eventueel andere pedalen aanschaffen. Iets minder gesoigneerd, maar er zijn maar weinig fietsers op de weg die er iets van kunnen vinden. Wij hebben goede ervaring met de schoenen van Shimano. 

Tip 4: Monteer bredere banden 

Heb je een moderne fiets met schijfremmen (zoals de Fons Strada Disco of Multistrada)? Dan kun je vaak ook wat bredere banden met een licht profiel monteren. Hierdoor heb je meer grip in slechtere omstandigheden. De Schwalbe G-One in 30mm brede uitvoering is bijvoorbeeld zo’n band. Hierdoor voel je je veel veiliger en comfortabeler.

Tip 5: Draag een fietsbril met lichte of gele glazen

In de winter kun je veel last hebben van opspattend water, wat je niet in je ogen wil krijgen. Het voordeel van goede gele glazen is dat die vaak contrast verhogend werken en je door de kleur een licht en zomers gevoel krijgt. Let er op dat je bril kan ventileren, een beslagen bril is niet prettig. 

Tip 6: Rijd een kleiner rondje, eventueel meerdere keren

Bij slecht weer kun je een kleiner rondje rijden en deze eventueel meerdere keren doen. Zo raak je niet te ver van huis en kan je eventueel om de zoveel tijd stoppen. Niemand wordt er beter van om volledig onderkoeld te stranden op 50km afstand van huis. 

Tip 7: Blijf voldoende drinken

Door het koude weer vergeet je sneller voldoende te drinken, terwijl je serieus vocht verliest. Bij Fons vertrekken we wel eens met warm water of warme thee in onze bidon. Dit koelt naar mate af, maar met een geïsoleerde bidon gaat dit minder snel. 

Doorfietsen in de winter loont

Mentaal zwaarder? Klopt, maar elke dag dat jij naar buiten gaat weet jij dat je mentaal sterker wordt. Dat jij het wel doet, terwijl anderen op bank blijven liggen. Beloon jezelf daarom ook eens met een extra koffiepauze of warme choco. Je mag iedere keer trots zijn dat je de kansen pakt en je wordt beloond in het voorjaar met een vorm die iedereen zal verbazen!