Lifestyle Lifestyle

Goedkoop = duurkoop!

Hoe kunnen wij onze industrie, onze sport en ons favoriete vervoersmiddel duurzamer maken?

Een ouderwetse stelling, maar helaas vaak waar als het gaat om duurzaamheid. Kijk maar naar de kledingindustrie; de 2de meest vervuilende industrie ter wereld. Maar ook binnen onze wereld van het fietsen maken we het best bont. Hoe dan? Door bijvoorbeeld massaal te produceren waardoor er heel veel verspilling van grondstoffen plaatsvindt. Maar ook door te werken met materialen als aluminium en carbon fibers, die al bij de productie een duurzaamheidsprobleem vormen. Als laatste dragen de locaties waar de meeste productie plaatsvindt ook niet bij aan een duurzamer productieproces. 

Productie en transport

Bijna alles wat wij in onze fietswereld gebruiken (niet alleen wij, maar vrijwel alle merken) wordt geproduceerd in Azië, onder omstandigheden die niet altijd controleerbaar zijn voor ons als merk. De reden dat al die productie daar plaatsvindt, is omdat we in het verleden daar veel goedkoper producten konden laten maken. Een tweede argument is dat er in Azië inmiddels heel veel ervaring en efficiëntie aanwezig is. Als we “goedkoop” buiten beschouwing laten en alleen naar de overgebleven redenen kijken, dan zitten we nog met een enorm transport van fietsen en onderdelen. Deze vele miljoenen kilometers per schip, vliegtuig en andere vervoersmiddelen zorgen voor een enorme CO2 uitstoot.

Stalen Frame | Fons Bikes | Duurzame Racefiets

"Wij, als fietsliefhebbers, genieten enorm van onze buitensport, maar maken ons ook zorgen over onze planeet."

Hoe kunnen wij onze industrie, onze sport en ons favoriete vervoersmiddel, wat tijdens het gebruik juist zo milieuvriendelijk is, duurzamer maken? Dat begint bij ons in het klein. Afval scheiden, producten zonder allerlei waarschuwingsstickers gebruiken, binnenbanden laten recyclen en nog veel meer. Maar om onszelf te blijven verbeteren, houden we ons hele proces en materiaalgebruik continu onder het licht. We worden hierbij geïnspireerd door de, meer dan een eeuw oude, BAUHAUS design principes die nu actueler zijn dan ooit!

Wat doen we al best goed bij Fons?

Door onze manier van fietsen bouwen, gericht op onze individuele klant, weten we dat zij langer met een fiets doen. Dat juichen we toe! Door langer met een fiets te doen, creëer je minder afval, heb je minder grondstoffen nodig en is er dus minder uitstoot.

Biologisch Afbreekbare Bidon, Duurzaamheid bij Fons Bikes


Minder afval

Minder afval creëren is ook zo’n uitdaging waar we dagelijks mee te maken hebben. Hoe krijgen we onze leveranciers zover dat zij minder verpakkingsmateriaal gaan gebruiken? Om zelf het goede voorbeeld te geven, hergebruiken we zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom je jouw fiets niet in een nagelnieuwe doos krijgt opgestuurd, maar in een (her)gebruikte doos waar wij de frames in aangeleverd krijgen. Iets meer werk, maar net zo degelijk en een flinke reductie van afval. Daarnaast zijn onze bidons biologisch afbreekbaar. Maar maak je geen zorgen; ze vallen niet op je fiets uit elkaar! 

Geen overbodige voorraad

Daarnaast maken wij onze fietsen pas op het moment dat ze verkocht zijn. Hiermee voorkomen we onnodig materiaalgebruik en creëren we geen overbodige voorraad. Wij hebben de overtuiging dat jij langer doet met, en zuiniger bent op, een fiets die je samen met ons hebt gecreëerd. Doordat jij je eigen keuzes kunt maken in wat je belangrijk vindt, past jouw fiets simpelweg beter bij je. Je zult minder de behoefte voelen hem te willen vervangen, omdat er toevallig een nieuwe marketing gimmick zit op het nieuwe model van merk X. Wij houden enorm van innovatie, maar hebben een hekel aan pure marketing gimmicks. Te vaak zie je dat deze ook na 2 seizoenen alweer verdwijnen. Doordat wij daarnaast slim kiezen voor standaard maten van een aantal onderdelen, zoals sturen en zadelpennen, kun je vrijwel altijd en overal een vervangend onderdeel kopen tegen een normale prijs.

Fons Bikes Spuitwerk | Racefiets op maat

Lokaler werken

Dit jaar zijn wij begonnen om nog lokaler te gaan werken. Al ons spuitwerk laten we doen in Nederland, bij een spuiterij waarvan we weten dat die aan de laatste standaarden voldoet op het gebied van de milieueisen. Hier betalen we graag wat extra voor! Doordat zij bij ons in de buurt zitten, kunnen we met een gezonde logistieke planning transport reduceren en dus uitstoot verminderen. Detail, maar details maken het design.

Naast ons spuitwerk laten we ook een steeds groter gedeelte van onze frames in Nederland maken. Onze ontwerpen worden door ervaren ambachtslieden gesoldeerd of gelast. Deze vakmensen produceren frames die gemaakt zijn om lang mee te gaan, hebben een fantastisch rijgedrag en zijn zeer geschikt voor een 2e leven. Wanneer een frame echt niet meer bruikbaar is aan het eind van het productleven, kan deze alsnog gerecycled worden tot wederom een hoogwaardig product!

Nieuw: stalen frames

Een oplettende lezer heeft al gelezen dat we het hebben over solderen of lassen. Dat zegt iets over het gebruikte materiaal. We hebben nu naast carbon fiber frames ook stalen frames. Staal is om zijn fijne eigenschappen een fantastisch materiaal voor een fietsframe. Het is sterk, licht genoeg, recyclebaar en heeft waanzinnige rijeigenschappen. We kunnen voor onze stalen frames kleinschaliger en lokaal in Nederland produceren, wat transport beperkt. Voor onze stalen buizen werken we met een leverancier uit Italië, wat een verschil uitmaakt van 1200km of 130000 km transport! Daarnaast zijn de verpakkingseenheid buizen i.p.v. hele frames en is er dus minder ruimte en transport wat wordt gevuld met “lucht”. Wel is dit materiaal wat zwaarder, waardoor een klein deel van de transportvoordelen wegvallen. Als we echter kijken naar het feit dat Carbon fiber nog niet of nauwelijks recyclebaar is en de energie die er nodig is om het te produceren, zijn wij ervan overtuigd dat we onze klanten een prachtige duurzame keuze kunnen geven!

Stalen Frame | Fons Bikes | Duurzame Racefiets

Wij geven niet alleen onze klanten een duurzame keuze. Zelf proberen we deze ook te maken bij de keuze uit leveranciers. We kijken hierbij heel sterk naar een aantal punten. Kunnen zij helpen onze ecologische footprint te reduceren? Waar produceren zij hun producten? Hoe verpakken ze het? Onze koffie komt bijvoorbeeld van een lokale Bredase brander. Hier is bewust voor gekozen.

We weten als geen ander dat we er nog lang niet zijn. Onze stappen zijn maar kleine stappen in een grote ambitie, maar we zetten ze graag. We dwingen niemand om dezelfde stappen te zetten, maar willen je wel graag de mogelijkheid geven om duurzame keuzes te maken bij het samenstellen van jouw fiets.

Meer weten over deze duurzame keuzes? 

Heb je vragen, tips of opmerkingen over duurzaamheid, stuur dan een mail naar info@fons-bikes.nl. We blijven graag leergierig en kijken elke dag hoe we onszelf kunnen verbeteren!